Mrnjavčevići - Istorijska tura

više destinacija, Makedonija i Grčka

već od 199€

Opis destinacije

Opet nešto sasvim posebno! Ljubiteljima nacionalne istorije ovo će biti prava poslastica. Svi po nešto znamo o Mrnjavčevićima, ali gotovo niko se nije nešto posebno usredsredio na njih. Evo prilike da čujemo kazivanja o njima. Krećemo put današnje Severne Makedonije, oblasti koja je bila u posedu Mrnjavčevića, kao i Serska oblast u današnjoj Grčkoj. Da bi nam priča bila potpuna, odlazimo i na mesto na kojem su braća Mrnjavčevići ostavili svoje živote – mesto čuvene Maričke bitke. Posetićemo prstonicu Marka Kraljevića, Prilep. Svakako, obićićemo i zadužbine ove srpske dinastije locirane oko Kumanova i Skoplja. Srpska srednjovekovna dinastija Mrnjavčevića vodi poreklo najverovatnije iz Livna a rodonačelnikom se smatra Mrnjava po kojem će porodica dobiti svoje prezime. Bili su u službi srpskog cara Dušana, a nakon njegove smrti zauzimaju viđene položaje u srednjovekovnoj vlasteli i postaju gospodari južnih zemalja. Vukašin Mrnjavčević se krunisao za srpskog kralja i postao savladar sa carem Urošem. Uglješa postaje gospodar Serske oblasti, a nakon njihove smrti, Vukašinov sin, u narodu poznat kao Marko Kraljević, preuzima vlast i gospodari svojom zemljom iz grada Prilepa.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
6 DANA AUTOBUSOM / 3 NOĆENJA
28. APRIL – 3. MAJ 2022. – Prvomajski praznici

CENA ARANŽMANA PO OSOBI
229 € 
sniženo  
199 €

SNIŽENA CENA VAŽI ZA OGRANIČEN BROJ MESTA!

Cena aranžmana uključuje:
- prevoz visokopodnim turističkim autobusom na navedenoj relaciji (klima/grejanje, audio-video oprema)
- 3 noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak) u hotelima sa 2/3* (1 noćenje u Skoplju + 1 noćenje u Aleksandropoliju + 1 noćenje u Seru)
- smeštaj u 1/2 i 1/2+1 sobe sa kupatilom (1/2 sobe sastoje se od 2 single ležaja normalne veličine ili  francuskog ’’queen size’’ ležaja. 1/2+1 sobe sastoje se od 2 single ležaja normalne veličine ili francuskog ’’queen size’’ ležaja, sa pomoćnim ležajem, manjih dimenzija od redovna dva – fotelja na razvlačenje, forma poljskog žičanog kreveta ili sl.; što može bitnije ugroziti komfor treće osobe!)
- sve obilaske navedene u programu
- usluge profesionalnog turističkog vodiča
- organizacione troškove

Cena aranžmana ne uključuje:
- Ulaznice za muzeje i druge turističke objekte
- Troškove međunarodnog putnog osiguranja sa Covid19  (može se dobiti u agenciju po ceni od oko 1000 dinara za osobe od 18-70 god.; za starije 70+ cena iznosi 2000 dinara)
- Ostale nepomenute usluge
- Doplata za jednokrevetnu sobu - 65 €
- Doplata za dodatno sedište u autobusu – 90 €
- Obavezna doplata za gradske turističke takse koja iznosi 6 € po osobi (ukupno, za sva tri noćenja)

HOTELI SA 3*

Standardni „budget“ hoteli sa skromnim sadržajima i nivoom usluge. Smeštaj je u sobama sa kupatilom. Tačna imena hotela biće poznata 7 dana pre putovanja.
1. DAN PUTOVANJA, SREDA 10. NOVEMBAR Polazak iz Novog Sada oko 22h i iz Beograda oko 23.30 časova sa dogovorenog mesta. Noćna vožnja autoputem preko Niša ka Kumanovu.

2. DAN PUTOVANJA, ČETVRTAK 11. NOVEMBAR          Jutarnja vožnja preko Kumanova ka oblasti Krive Palanke. Odlazak do MANASTIRA PSAČA. Manastir Svetog Nikole u Psači je zadužbina iz 14. veka srpskog velikaša kneza Paskača. Paskač je bio gospodar oblasti Stracina. U manastirskoj crkvi se nalazi jedinstvena freska kralja Vukašina i cara Uroša koja reprezentuje njihovo suvladarstvo Srbijom. Iz Psače se vraćamo ka Kumanovu i odlazimo ka Skoplju. U selu Markova Sušica obićićemo MARKOV MANASTIR koji predstavlja zadužbinu kralja Vukašina i njegovog sina Marka Kraljevića. Manastirska crkva je posvećena Sv. Dimitriju, svecu zaštitniku loze Mrnjavčević. Crkva poseduje izuzetno vredan freskopis iz 14. veka sa prikazom ktitora manastira. Nakon obilaska manastira sledi mali odmor za ručak u nekom od lokalnih restorana. Potom odlazimo do Matke kod Skoplja gde ćemo obići divan MANASTIR SV. ANDREJE poznat i pod imenom Andreaš. Podigao ga je Andrijaš Mrnjavčević 1389. godine sin kralja Vukašina i brat Kraljevića Marka. Manastir je ukrojen u prelep prirodni ambijent akumulacionog jezera Matka od kojeg počinje i nadaleko čuveni kanjon reke Matke. Nakon obilaska manastira odlazimo put PRILEPA. Smeštaj u hotel u kasnim popodnevnim satima. Slobodno vreme za odmor. Noćenje.

3. DAN PUTOVANJA, PETAK 12. NOVEMBAR Doručak. Odlazak iz smeštaja do 9h. Prepodnevna šetnja centrom Prilepa koji je predstavljao prestoni grad Marka Kraljevića. Ostaci Markove tvrđave još uvek su vidljivi na brdu iznad grada. Nastavak putovanja preko Bitolja ka Grčkoj. Predah u prelepoj EDESI, gradu na četiri reke sa čak 12 vodopada po kojima je poznat. Prošetaćemo se Varosijem, lepim trgovačkim delom grada. Videćemo stari Vizantinski most, i naravno park vodopada. Nastavljamo put dalje preko Soluna, kraj Halkidikija i preko Kavale do gradića ALEKSANDROPOLI. Dolazak u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Noćenje.

4. DAN PUTOVANJA, SUBOTA 13. NOVEMBAR             Doručak. Nakon doručka se odjavljujemo iz hotela i odlazimo do mestašca ORMENIO, odnosno Černomen. To je najsevernija tačka Grčke. Nedaleko od ovog mesta, na obali reke Marice, odigrala se velika Marička bitka 1371. godine. U ovoj bici su svoje živote izgubli braća Mrnjavčevići, Vukašin i Uglješa. A bitka je u istoriji označila početak kraja srpske države. Nakon Maričke bitke Turci su bili nezadrživi i uskoro će se odigrati, za nas sudbonosni, Kosovski boj. Iz Černomena krećemo ka Serskoj oblasti. Usputna pauza u divnoj KAVALI, primorskom mestu koje se nalazi tačno prekoputa ostrva Tasos. Prema predanju, Kavala je mesto na kojem se iskrcao Sveti Pavle na početku svoje apostolske misije Evropom. Nastavak putovanja do drevnog SERA, Dolazak u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Noćenje.

5. DAN PUTOVANJA, NEDELJA 14. NOVEMBAR     Doručak. Odjava iz smeštaja. Odlazimo u centar grada koji je predstavljao veoma važno središte uprave tokom srpskog carstva. U ovom gradu je car Dušan podigao svoju kulu i doneo završne akte za svoj Zakonik 1349. godine, a pre toga je upravo ovde doneo odluku da se kruniše za cara. Nakon smrti cara Dušana ovim gradom upravlja despot Uglješa Mrnjavčević. Prišetaćemo se slikovitim centrom grada i malo predahnuti. Krećemo polako nazad ka našoj Srbiji. Noćna vožnja preko Severne Makedonije.

6. DAN PUTOVANJA, PONEDELJAK 15. NOVEMBAR    Povratak u jutarnjim satima. Kraj putovanja.
– 40% prilikom prijavljivanja, ostatak najkasnije 7 dana pre datuma polaska na put.

– Čekovima građana : prilikom rezervacije plaća se 40% od cene aranžmana, a ostatak duga se deli na jednake mesečne rate, koje dospevaju 20.u mesecu, a najkasnije do 20.05.2022.

– Platnim karticama: DINA, MASTER, MAESTRO, VISA

– Sve cene su izražene u eurima, a plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu NBS na dan uplate

FNT

Organizator putovanja je turistička agencija Fantast Tourist, broj licence OTP 486/2020 kategorija licence A15. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Fantast Tourist. OUP

Egipat

Provedite odmor na plažama Crvenog mora

2021

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama

NAPOMENA : Sajt je informativnog karaktera. Iako nastojimo da ga redovno ažuriramo, postoji mogućnost različitih informacija od trenutno važećih. Molimo Vas da sve informacije proverite direktno u agenciji putem telefona, e-mail-a ili lično. Hvala na razumevanju. Agencija nastupa u svojstvu subagenta.